Cieszyńskie ciasteczka
Po raz szósty Zamek Cieszyn organizuje jeden z najsłodszych konkursów - Konkurs na cieszyńskie ciasteczka. Pora odkurzyć przepisy, zasięgnąć porad i ustalić strategię.

Małe i twarde placuszki wyrabiane z niekwaszonej mąki i wody, czasami z dodatkiem miodu – tak prezentowały się pierwsze cieszyńskie ciasteczka, których recepturę zapisano w XIX wiecznych książkach kucharskich.  Z czasem, pod wpływem austriackiej, czeskiej i niemieckiej kuchni, ich wygląd i smaki stawały się coraz bardziej urozmaicone. Podobno istnieje aż 120 rodzajów cieszyńskich ciasteczek. Ich receptury są przekazywane kolejnym pokoleniom, by mogły się cieszyć ich smakiem i wyglądem.  Te najpyszniejsze i najpiękniej zdobione mają szansę podbić serca konkursowego jury. Na kulinarnych mistrzów czekają atrakcyjne nagrody.  

Chętnych do udziału w konkursie prosimy o zgłaszanie się w Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn do 13 grudnia (tel. 33 851 08 21 w.14 lub mail:info@zamekcieszyn.pl)

Obowiązują następujące kryteria oceny:

1. Ciasteczka muszą być tradycyjnymi, drobnymi wyrobami;
2. Jury będzie oceniać:
- zgodność z tradycją,
- estetykę i staranność wykonania,
- bogactwo form,
- smak,
- sposób podania.

Zwycięzców  VI Konkursu na cieszyńskie ciasteczka poznamy 16 grudnia w Zamku Cieszyn, podczas spotkania "Zaprojektuj Święta" (zobacz wyniki)


VI Konkurs na cieszyńskie ciasteczka

Zgłoszenia do 13 grudnia
w Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn
tel. 33 851 08 21 w.14 lub mail:info@zamekcieszyn.pl

Ogłoszenie wyników: 16 grudnia
(ciasteczka należy dostarczyć
do Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn do godz. 13.30)