Słodki Dzień Dziecka

Zapraszamy na rodzinne warsztaty przygotowywania zdrowych słodyczy oraz tworzenia przepiśnika, czyli książeczki kucharskiej. 

Słodki Dzień Dziecka, bo któż nie lubi słodyczy! Mamy na myśli zdrowe słodkości. Dlatego zapraszamy na rodzinne warsztaty kulinarne przygotowywania zdrowych i smacznych słodyczy oraz tworzenia niepowtarzalnego przepiśnika na tradycyjne i współczesne przepisy.
Słodki Dzień Dziecka, 29 maja 2016, sala konferencyjna Zamku, wstęp wolny. 

12.00-15.00
Warsztat przygotowywania zdrowych słodyczy z Dorotą i Aleksandrem Wojtasikami z Mandala Centrum 

Uczestnicy przygotują kilka rodzajów zdrowych słodyczy, by przekonać się, jak proste do wykonania, a smakowite są m.in. kulki z bakalii, ciasteczka orzechowe, czy "nutella" z awokado. Dowiedzą się też, dlaczego warto stosować w kuchni: sezam, karob  czy ciecierzycę. Dorota i Aleksander Wojtasikowie z Mandala Centrum to pasjonaci zdrowego jedzenia i gotowania, którzy od kliku lat organizują w Cieszynie i innych miastach Polski pokazy kuchni ajurwedyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej, a także warsztaty dla dzieci.

12.00-15.00
Warsztat tworzenia książeczki kucharskiej − przepiśnika z Eweliną Rivillo ze studia Dinksy   

Mowa o wyjątkowym zeszycie, w którym można przechowywać i zapisywać tradycyjne oraz współczesne przepisy na najróżniejsze potrawy i wypieki. Będzie można stworzyć spersonalizowany i niepowtarzalny przepiśnik dla siebie lub dla bliskiej osoby, która uwielbia gotować i piec. Ewelina Rivillo, zajmuje się ilustracją, ekslibrisem i zdobnictwem przedmiotów użytkowych, pracuje jako grafik i rysownik w studio Dinksy w Cieszynie. Jej prace były wystawiane m.in. w Meksyku, Finlandii, Niemczech i na Ukrainie.
 
 


Słodki Dzień Dziecka
29 maja 2016
Zamek Cieszyn
wstęp wolny