Warsztaty tradycyjnego wypieku chleba
Miłośników domowych smaków przyciągnęły m.in. „lekcje” wypieku chleba, które poprowadził Władysław Bielesz z rodziną. Uczestnicy warsztatów spotkali się w Istebnej, w pensjonacie agroturystycznym państwa Bieleszów. Pod ich okiem uczono się przygotowywania chleba krok po kroku, od wyrabiania ciasta po wypiekanie w specjalnie wybudowanym na zewnątrz domu piecu. Oczywiście cały proces wymagał czasu, odrobiny cierpliwości i zachowania określonych procedur. – Najważniejsze, że można tą recepturę spokojnie odtworzyć w domu. Mam taki plan. Tym bardziej, że każdy z nas dostał trochę zakwasu – przyznała jedna z uczestniczek, która postanowiła skorzystać w mistrzowskiej lekcji wypieku chleba dla własnych potrzeb. Inni, którzy prowadzą gospodarstwa agroturystyczne lub zajmują się np. cateringiem, chcą raczyć domowymi wypiekami swoich gości. Być może warsztaty zainspirują ich do tego.
Zajęcia były jednymi z kilku, które zorganizowano dzięki projektowi "Akademia Tradycyjnego Rzemiosła. Rozwój oferty turystycznej Euroregionu Śląsk Cieszyński". Jest on dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Funduszu Mikroprojektów Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007-2013.
Zajęcia były jednymi z kilku, które zorganizowano dzięki projektowi "Akademia Tradycyjnego Rzemiosła. Rozwój oferty turystycznej Euroregionu Śląsk Cieszyński". Jest on dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Funduszu Mikroprojektów Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007-2013.